Ako skladovat zrnkovu kavu

Ako skladovať zrnkovú kávu – tipy a rady pre domáce skladovanie

Prečo je správne skladovanie dôležité? A ako vplýva na kvalitu kávy? Existuje niekoľko hlavných problémov, spojených s uskladnením kávy. Predstavíme vám ich a zároveň ponúkneme niekoľko jednoduchých, ale účinných tipov a rád, ako skladovať zrnkovú kávu v podmienkach vášho  domáceho prostredia.

Káva je potravina a ako ostatné potraviny je náchylná:

  • na znižovanie svojej kvality v priebehu času,
  • a na nepriaznivý vplyv okolitých faktorov.

Cieľom správneho skladovania kávy je predĺžiť jej minimálnu trvanlivosť – čo najdlhšie uchovať jej čerstvosť, chuť, arómu a nuansy, ktoré z nej robia taký lahodný nápoj. Naopak, nežiaducim skladovaním káva postupne stráca svoje charakteristické vlastnosti, jej kvalita a pôžitok z nej sa znižujú.

4 najväčšie výzvy pri skladovaní kávy

Aby sme správne pochopili, ako skladovať zrnkovú kávu, musíme najprv poznať štyroch najväčších nepriateľov kávy:

1. Kyslík

Problém

Prístup vzduchu ku káve je najväčším problémom. Káva v sebe obsahuje veľa rozpustných látok ako sú oleje, kyseliny a rôzne chemické zlúčeniny.

Tie pri kontakte so vzduchom začínajú oxidovať, čím sa ich kvalita zhoršuje. Nevyhnutným dôsledkom oxidácie týchto látok je nakoniec znížená kvalita – chuť a aróma – pripravovanej šálky kávy.

Riešenie

Čo najviac zamedzte prístupu vzduchu ku káve:

  • Ak má pôvodný obal ZIP uzáver, môžete použiť tento. Zvyšný vzduch vytlačte jednosmerným ventilom von z obalu

  • Ideálne skladujte vo vzduchotesných, resp. vákuových nádobách vhodných rozmerov, vzhľadom na množstvo kávy

  • Automatický kávovar alebo mlynček napĺňajte menším množstvom. Len toľko, koľko spotrebujete za 1-2 dni.

2. Vlhkosť

Problém

Prístup vzduchu ku káve je najväčším problémom. Káva v sebe obsahuje veľa rozpustných látok ako sú oleje, kyseliny a rôzne chemické zlúčeniny.

Tie pri kontakte so vzduchom začínajú oxidovať, čím a ich kvalita zhoršuje. Nevyhnutným dôsledkom oxidácie týchto látok je nakoniec znížená kvalita – chuť a aróma – pripravovanej šálky kávy.

Riešenie

Čo najviac zamedzte prístupu vzduchu ku káve:

  • Ak má pôvodný obal ZIP uzáver, môžete použiť tento. Zvyšný vzduch vytlačte jednosmerným ventilom von z obalu

  • Ideálne skladujte vo vzduchotesných, resp. vákuových nádobách vhodných rozmerov, vzhľadom na množstvo kávy

  • Automatický kávovar alebo mlynček napĺňajte menším množstvom. Len toľko, koľko spotrebujete za 1-2 dni.

3. Teplo a jeho výkyvy

Problém

Prístup vzduchu ku káve je najväčším problémom. Káva v sebe obsahuje veľa rozpustných látok ako sú oleje, kyseliny a rôzne chemické zlúčeniny.

Tie pri kontakte so vzduchom začínajú oxidovať, čím a ich kvalita zhoršuje. Nevyhnutným dôsledkom oxidácie týchto látok je nakoniec znížená kvalita – chuť a aróma – pripravovanej šálky kávy.

Riešenie

Čo najviac zamedzte prístupu vzduchu ku káve:

  • Ak má pôvodný obal ZIP uzáver, môžete použiť tento. Zvyšný vzduch vytlačte jednosmerným ventilom von z obalu

  • Ideálne skladujte vo vzduchotesných, resp. vákuových nádobách vhodných rozmerov, vzhľadom na množstvo kávy

  • Automatický kávovar alebo mlynček napĺňajte menším množstvom. Len toľko, koľko spotrebujete za 1-2 dni.

4. Svetlo

Problém

Prístup vzduchu ku káve je najväčším problémom. Káva v sebe obsahuje veľa rozpustných látok ako sú oleje, kyseliny a rôzne chemické zlúčeniny.

Tie pri kontakte so vzduchom začínajú oxidovať, čím a ich kvalita zhoršuje. Nevyhnutným dôsledkom oxidácie týchto látok je nakoniec znížená kvalita – chuť a aróma – pripravovanej šálky kávy.

Riešenie

Čo najviac zamedzte prístupu vzduchu ku káve:

  • Ak má pôvodný obal ZIP uzáver, môžete použiť tento. Zvyšný vzduch vytlačte jednosmerným ventilom von z obalu

  • Ideálne skladujte vo vzduchotesných, resp. vákuových nádobách vhodných rozmerov, vzhľadom na množstvo kávy

  • Automatický kávovar alebo mlynček napĺňajte menším množstvom. Len toľko, koľko spotrebujete za 1-2 dni.

Ďalšie dôležité zásady ako skladovať zrnkovú kávu

Okrem uvedených odporúčaní uvádzame aj nasledovné, nemenej dôležité rady:

  • Kávu neskladujte v chladničke ani mrazničke. Prítomná vlhkosť spôsobí prenášanie pachov a chutí okolitých potravín.
  • Ak môžete, vždy uprednostnite nákup zrnkovej kávy. Mletá káva začína meniť svoje vlastnosti k horšiemu prakticky okamžite. Ak už máte mletú kávu, platia pre ňu rovnaké odporúčania ako pre zrnkovú.
  • Zadovážte si také množstvo, ktoré viete spotrebovať do 1 mesiaca.
  • Uprednostnite nákup priamo z pražiarne. Dobrá pražiareň vám zaručí pôvod kávy a ponúkne primeraný dátum praženia. Pôvod kávy v obchodných reťazcoch je často nedohľadateľný. Nie je zvláštnosťou, že káva v regáloch dnes, bola pražená, resp. balená aj pred niekoľkými mesiacmi.

Prečítajte si náš článok Mýtus o čerstvo praženej káve.

Záver

Rýchly sumár na záver: kávu skladujte zrnkovú, na tmavom suchom mieste pri izbovej teplote, najlepšie v nepriehľadnej vzduchotesnej alebo vákuovej nádobe.

Ako skladovať zrnkovú kávu

Prihláste sa k odberu noviniek na email

  • Posielame 1-2 emaily mesačne o novinkách z nášho blogu.
  • Váš email s nikým nezdieľame.
  • Odhlásiť sa môžete kedykoľvek.

Odhlásiť sa z Newslettera