Cortado

Cortado: Prečo by mal byť Cortado vašou novou obľúbenou kávou

Vstúpte do sveta, kde sa silná káva stretáva s jemnou pohladou mlieka, a objavte nápoj, ktorý je viac ako len obyčajný šálka kávy. Predstavujeme vám Cortado, klenot medzi kávovými nápojmi, ktorý si za krátky čas získal srdcia milovníkov kávy po celom svete.

S jeho dokonalým pomerom espresso a mlieka vás Cortado zavedie na cestu plnú chuti a arómy, ktorá vás okamžite prenesie do kaviarní slnečného Španielska, kde sa tento nápoj narodil.

V tomto článku sa ponoríme do tajomstiev jeho prípravy, zistíme, ako sa odlišuje od iných kávových špecialít, a prezradíme vám tipy, ako si vychutnať túto neodolateľnú symfóniu chutí u vás doma.

Pridajte sa k nám a objavte, prečo by Cortado mohlo byť práve tou kávou, ktorú ste celý život hľadali

Čo je Cortado?

Cortado je kávový nápoj, ktorý pochádza zo Španielska a je obľúbený v mnohých kaviarňach po celom svete. Jeho názov, odvodený zo španielskeho slova „cortar“, čo znamená „rez“, odkazuje na to, ako mlieko „reže“ alebo „skracuje“ intenzitu espressa.

Cortado sa vyznačuje svojou jednoduchosťou a vyváženosťou. Jeho základ tvorí rovnaký diel espressa a napeneného mlieka. Tento pomer zaisťuje, že silná chuť espressa je mierne zjemnená mliekom, ale zároveň zostáva výrazná.

Cortado je obľúbený pre svoju schopnosť ponúknuť silný kávový zážitok s hladkým zakončením, čo ho robí ideálnym nápojom pre tých, ktorí hľadajú kávu s mliekom, ale nechcú, aby chuť mlieka prevládala. Vďaka svojej vyváženosti a jednoduchosti si Cortado získalo obľubu na celom svete, kde si ho ľudia vychutnávajú ako ranný stimulant alebo popoludňajšie osvieženie.

Ingrediencie

Postup prípravy Cortada

1

Z plnotučného mlieka alebo z mlieka označeného "barista" si pripravte mliečnu penu. Napeniť, resp. napariť mlieko si môžete na svojom espressovači. Ak espressovač nemáte, pomôže vám náš návod Ako napeniť mlieko do kávy 3 rôznymi spôsobmi bez espressovača. Mlieko pred napenením zohrejte.

2

Do  bežnej šálky na espresso si pripravte espresso z kvalitnej zrnkovej kávy. Vždy uprednostňujte čerstvo pomletú kávu. Pripraviť si môžete aj dvojité macchiato - do väčšej šálky si spravte dvojité espresso.

3

Opatrne pridajte napenené mlieko doprostred šálky s espressom. Dodržte pomer mliečnej peny ku espressu 1:1. Čiže použite rovnaké množstvo mlieka aj espressa.

4

Nápoj hneď podávame.

Využite možnosť a základnú receptúru si trochu obmeňte. Zaujímavé výsledky dosiahnete použitím napríklad kokosového, mandľového alebo ovseného mlieka.

Cortado príprava

Porovnanie Cortado vs podobné kávové nápoje

Cortado je jedným z mnohých kávových nápojov, ktoré kombinujú espresso s mliekom, ale každý z nich má svoje jedinečné charakteristiky a pomer medzi týmito dvoma hlavnými zložkami.

Tu je porovnanie cortada s niekoľkými podobnými mliečnymi kávovými nápojmi:

Cappuccino

Cortado má pomer espressa k mlieku približne 1:1, čo znamená, že obsahuje rovnaké množstvo espressa a teplého mlieka. Tento pomer zabezpečuje, že chuť espressa je jasne cítiť, ale je jemne vyvážená mliekom. 

Cappuccino má typicky pomer 1:1:1, čo znamená, že obsahuje rovnaké množstvo espressa, teplého mlieka a mliečnej peny. To vytvára bohatší nápoj s výraznejšou mliečnou textúrou.

Latte

Má väčší pomer mlieka k espressu, zvyčajne okolo 3:1 až 4:1, čo robí nápoj jemnejším a mliečnejším. Latte je ideálne pre tých, ktorí preferujú menej intenzívnu chuť kávy.

Macchiato

Espresso Macchiato je primárne espresso len „poznačené“ malým množstvom mliečnej peny alebo teplého mlieka. Macchiato ponúka silnejšiu chuť espressa s len jemným náznakom mlieka.

Flat White

Flat White, ktorý pochádza z Austrálie alebo Nového Zélandu, má väčší objem (zvyčajne sa podáva v 150-160 ml šálke) a používa viac mlieka, čo vytvára jemnejšiu mliečnu textúru a menej výraznú chuť espressa v porovnaní s Cortadom.

Každý z týchto nápojov má svojich priaznivcov v závislosti od osobných preferencií v chuti, sile a textúre. Cortado stojí uprostred spektra, ponúkajúc vyváženú kombináciu silnej chuti espressa s jemným dotykom mlieka, čo ho robí obľúbenou voľbou pre milovníkov kávy, ktorí hľadajú niečo medzi silným espressom a mliečnejšími nápojmi ako latte alebo cappuccino.

História a pôvod

Cortado má svoje korene v Španielsku, kde slovo „cortado“ znamená „skrátený“ alebo „rezaný“, odkazujúc na to, ako mlieko „skracuje“ silu espressa. Tento nápoj je obľúbený nielen v Španielsku, ale aj v mnohých latinskoamerických krajinách, kde si udržal svoju popularitu a unikátnosť v rámci bohatej kávovej kultúry.

História Cortada siaha do obdobia, kedy sa začala rozvíjať kultúra kávových domov v Európe, a nápoje kombinujúce kávu a mlieko sa stali čoraz obľúbenejšími. Cortado sa vyvinulo ako odpoveď na potrebu vyváženého nápoja, ktorý by spájal intenzitu espressa s jemnosťou mlieka, aby poskytol konzumentom alternatívu k silnejším kávovým nápojom, ako je čisté espresso, ale s menej mlieka, než obsahujú nápoje ako latte alebo cappuccino.

Popularita Cortada presiahla hranice Španielska a Latinskej Ameriky a v posledných rokoch sa tento nápoj stal obľúbeným aj v kaviarňach po celom svete, najmä medzi milovníkmi kávy, ktorí hľadajú niečo medzi silným espressom a tradičnými mliečnymi kávami.

Cortado dokazuje, že aj v dnešnom rýchlo sa meniacom svete kávových trendov môže tradičný nápoj zaujať svoje miesto a inšpirovať novú generáciu kávových milovníkov, ktorí ocenia jeho jednoduchosť, eleganciu a výnimočnú chuť.

Záver

Na záver, cortado je skutočne jedinečný kávový nápoj, ktorý si zaslúži svoje miesto v srdciach kávových nadšencov. S jeho dokonalým pomerom espressa a teplého mlieka ponúka cortado intenzívny, ale zároveň harmonický zážitok, ktorý zjemňuje silu espressa bez toho, aby ho úplne prekrylo.

Je to ideálna voľba pre tých, ktorí hľadajú výraznú chuť kávy s jemným dotykom mlieka.

Prihláste sa k odberu noviniek na email

  • Posielame 1-2 emaily mesačne o novinkách z nášho blogu.
  • Váš email s nikým nezdieľame.
  • Odhlásiť sa môžete kedykoľvek.

Odhlásiť sa z Newslettera