Espresso Macchiato

Espresso Macchiato: Ako ho pripraviť ako profesionál u vás doma

Espresso Macchiato nie je len obyčajný nápoj. Je to ikona talianskej kávovej tradície, ktorá dokonale vyvažuje intenzitu espressa s jemným dotykom mlieka.

Ak ste milovníkom kávy alebo len objavujete jej rôzne podoby, Espresso Macchiato vám rozšíri vaše obzory a obohatí váš kávový svet o nové chute a vône.

Poďme spoločne objaviť, čo robí Macchiato takým výnimočným, ako sa tento nápoj pripravuje, čím sa líši od ostatných kávových špecialít a akú históriu za sebou ukrýva.

Čo je Espresso Macchiato?

Základom názvu Espresso Macchiato [mac·chià·to] je talianske slovo „macchia“, ktoré znamená „škvrna“, od neho je odvodené prídavne meno „macchiato“, čo by sme mohli voľne preložiť ako „škvrnitý“ alebo „označený“.

Espresso Macchiato je jednoduchý, ale výrazný nápoj na báze espressa. Ide o štandardné espresso, ktoré je na vrchu „označené“ malým množstvom horúceho mlieka alebo mliečnej peny. Táto malá, no významná prísada v podobe mlieka zjemňuje silnú chuť espressa, ale zároveň zachováva jeho bohatý a intenzívny charakter. Vzniká nápoj, ktorý je nielen chutný, ale aj vizuálne atraktívny.

V našich končinách sa bežne označuje ako Macchiato, občas sa objaví aj nesprávny názov Espresso Machiato. V Taliansku je známy pod názvom Caffè Macchiato.

Ingrediencie

Postup prípravy Espresso Macchiato

1

Z plnotučného mlieka alebo z mlieka označeného "barista" si pripravte mliečnu penu. Napeniť, resp. napariť mlieko si môžete na svojom espressovači. Ak espressovač nemáte, pomôže vám náš návod Ako napeniť mlieko do kávy 3 rôznymi spôsobmi bez espressovača.

2

Do  bežnej šálky na espresso si pripravte espresso z kvalitnej zrnkovej kávy. Vždy uprednostňujte čerstvo pomletú kávu. Pripraviť si môžete aj dvojité macchiato - do väčšej šálky si spravte dvojité espresso.

3

Opatrne pridajte jednu, maximálne dve čajové lyžičky napeneného mlieka doprostred šálky s espressom. Pomer mliečnej peny ku espressu je v prospech espressa. Pomer býva 1:2 alebo ešte menší. Mlieko pridáva len jemný dotyk sladkosti, zvýrazňujúci chuť kávy.

4

Nápoj hneď podávame.

Ak používate plne automatický kávovar s prednastavenými programami, pri voľbe nápoja Macchiato z ponuky kávovaru je pravdepodobné, že poradie ingrediencií bude opačné: do šálky sa najprv pripraví napenené mlieko, následne sa pridá káva. Výsledok bude vizuálne podobný s ručnom prípravou – espresso pretečie mliekom a usadí sa v spodnej časti šálky. Mliečna pena zostáva navrchu.

Ponúka sa aj príležitosť trochu si základnú receptúru obmeniť a pri príprave použiť ochutené mlieko. Zaujímavé výsledky dosiahnete použitím napríklad kokosového, mandľového alebo ovseného mlieka.

Espresso Macchiato - príprava

Varianty kávy Espresso Macchiato

Existujú dve hlavné variácie kávového nápoja na báze espressa s pridaním menšieho množstva mlieka. Prvá je práve Macchiato, ktorého prípravu sme si opísali. Druhou variáciou je Latte Macchiato.

Latte Macchiato

Obsahuje viac mlieka ako Espresso Macchiato. Latte Macchiato sa pripravuje pridaním jedného alebo dvoch dávok espressa do väčšieho množstva napareného mlieka. Takto sa vytvorí vrstvený efekt s mliekom naspodku, espressom v strede a malým množstvom mliečnej peny navrchu.

Porovnanie Macchiata s ďalšími kávovými nápojmi si môžete pozrieť napríklad v článku Latte vs Cappuccino vs Macchiato vs Frappuccino.

História a pôvod

Tento nápoj vznikol pravdepodobne v 80. rokoch 20. storočia. Jedným z vysvetlení pôvodu názvu nápoja je, že baristi potrebovali rozlišovať medzi obyčajným espressom a espressom s mliekom, aby čašníci mohli rozlíšiť; „označili“ kávu, ktorá obsahovala mlieko, odtiaľ pochádza slovo „macchiato“.

Pôvodne bol vynájdený ako spôsob, ako si dať popoludňajšie espresso. Macchiato poskytuje milovníkom kávy skvelý stred medzi espressom a cappuccinom. Chuť je silnejšia ako cappuccino, pretože má menej mlieka, ale je ľahšia ako espresso.

Záver

Na rozdiel od Cappuccina alebo Latte Macchiato, kde hlavnú úlohu zohráva mlieko a mliečna pena, Espresso Macchiato si zachováva dominantnú chuť espressa.

Tento nápoj je ideálnou voľbou pre tých, ktorí hľadajú intenzívny kávový zážitok s jemným mliečnym dotykom, čo ho odlišuje od ostatných mliečnych kávových špecialít a ponúka unikátny chuťový profil.

Prihláste sa k odberu noviniek na email

  • Posielame 1-2 emaily mesačne o novinkách z nášho blogu.
  • Váš email s nikým nezdieľame.
  • Odhlásiť sa môžete kedykoľvek.

Odhlásiť sa z Newslettera