Espresso Martini Brokafe

Espresso Martini: Tajomstvo perfektného kokteilu odhalené

Espresso Martini je kokteil, ktorý dokonale spája hĺbku espressa s jemnosťou vodky. Je nielen chutným nápojom, ale aj symbolom elegancie a prestíže.

V tomto článku vám ukážeme, ako pripraviť tento ikonický kokteil krok za krokom. Od výberu správnych ingrediencií až po prípravu a perfektné servírovanie. Naučíme vás všetko, čo potrebujete vedieť, aby váš Espresso Martini oslnil každého, kto ho ochutná.

Ingrediencie

Postup prípravy Espresso Martini

1

Pred servírovaním poháre vychlaďte. Dajte ich na 15-20 minút do chladničky. Servírujeme ideálne v pohároch na martini alebo kokteilových Coupette pohároch.

2

Pripravte si espresso z kvalitnej kávy a nechajte ho trochu vychladnúť. Vždy používajte čerstvo pripravenú kávu.

3

Naplňte šejker kockami ľadu a pridajte vodku, kávový likér a espresso. Kávu pridávajte vždy nakoniec. Recept môžete vyskúšať s cukrovým sirupom alebo aj bez neho.

Ak ho doma nemáte, ľahko si ho vyrobíte zmiešaním šálky kryštálového cukru a rovnakého dielu vodu. Zmes cukru a vody zahrejte a 5 minút povarte. Nechajte vychladnúť.

4

V šejkri všetky ingrediencie silno premiešajte. Vložte sa do toho a naozaj poriadne nápoj aspoň 20-30 sekúnd pretrepávajte. Len tak sa vám podarí vytvoriť hustú zamatovú penu, ktorá sa usadí na vrchu nápoja. Ak nemáte doma šejker, môžete použiť napríklad športovú fľašu na vodu s neprepúšťajúcim viečkom, fľašu na proteínový kokteil, cestovný hrnček alebo akýkoľvek iný pohár s viečkom.

5

Hotový kokteil dozdobíme tromi celými zrnkami kávy, ktoré opatrne položíme na vrch peny. Ihneď podávame.

Espresso Martini príprava Brokafe

Ako sa vyhnúť bežným chybám pri príprave Espresso Martini

Použitie kávy nízkej kvality

Káva je dušou tohto skvelého kokteilu. Ak použijete zlú alebo starú kávu, môžete vo finále dostať nevýraznú chuť kokteilu. Vždy používajte čerstvo pripravené espresso vysokej kvality. Ak nemáte k dispozícii espresso stroj, môže fungovať aj silná, čerstvo urobená káva na filter. Vyhýbajte sa instantnej káve, pretože jej chýba hĺbka a bohatosť. Zrnkovú kávu si môžete vybrať aj z našej ponuky.

Nesprávny pomer kávy k alkoholu

Rovnováha chutí je kľúčom. Príliš veľa kávy môže prekryť ostatné chute, zatiaľ čo príliš málo robí nápoj slabým. Klasický pomer je 45 ml vodky, 25-30 ml espressa a 15 ml kávového likéru. Množstvo môžete upravovať podľa potreby, ale snažte sa dodržiavať tento pomer.

Použitie nesprávneho pohára

Prezentácia hotového nápoja je dôležitou súčasťou kultúry Espresso Martini. Použitie nesprávneho typu pohára môže nepriaznivo ovplyvniť výsledný vzhľad aj zážitok z pitia. Pre najautentickejšiu a najelegantnejšiu prezentáciu podávajte váš kokteil v chladenom pohári na Martini alebo kokteilovom pohári Coupette.

Vynechanie ozdoby

Hoci to môže vyzerať len ako malý detail, ozdoba v podobe troch zrniek kávy môže výrazne zvýšiť atraktivitu Espresso Martini. Položenie týchto troch zrniek na penu kávy pridáva nielen vizuálny aspekt, ale aj jemnú arómu, ktorá dopĺňa nápoj.

Prílišná sladkosť

Kokteil by mal mať vyváženú sladkosť a horkosť. Prílišná sladkosť zo sirupu alebo kávového likéru môže prekryť ostatné chute. Chutnajte postupne a upravujte sladkosť podľa svojej chuťovej preferencie.

Zaujímavosti o Espresso Martini

Espresso Martini neobsahuje Martini

Napriek svojmu názvu neobsahuje Martini. Názov vznikol skôr kvôli tvaru pohára, v ktorom sa podáva, než kvôli zloženiu. Tradičné zloženie zahŕňa vodku, espresso a kávový likér. Koľko kofeínu obsahuje espresso si prečítajte v našom článku Koľko kofeínu má káva? Sprievodca vašou dennou dávkou kofeínu

Pôvodný názov bol iný

Pôvodný názov tohto kokteilu nebol Espresso Martini. Najprv sa volal "Vodka Espresso" a neskôr "Pharmaceutical Stimulant", keď bol podávaný v bare Pharmacy v Notting Hill v Londýne.

Zdobenie tromi kávovými zrnkami má svoj význam

Espresso Martini je charakteristické zdobením v podobe troch celých kávových zrniek, uloženými na vrchnej vrstve peny. tieto zrnká slúžia svojmu účelu: predstavujú zdravie, bohatstvo a šťastie. Takže keď si priatelia alebo príbuzní pripijú pri pití Espressa Martini, oslavujú tieto tri veci.

Vznikol ako odpoveď na neobvyklú požiadavku

Vznikol v 80. rokoch, keď známa modelka požiadala barmana Dicka Bradsella o nápoj, ktorý by ju "prebudil a potom ju poriadne nakopol". Táto požiadavka inšpirovala Bradsella k vytvoreniu tohto kokteilu.

Zrodenie ikony Espresso Martini

Espresso Martini kombinuje prvky alkoholu, kávy a originálne príbehu vzniku.

Vznikol v 80. rokoch v Londýne, meste známom svojím dynamickým nočným životom a inovatívnou koktailovou scénou.

Mužom, ktorý je pripisovaný jeho vytvoreniu, je Dick Bradsell, legendárny barman pracujúci v Soho Brasserie. Traduje sa notoricky známa anekdota, ktorá hovorí, že známa modelka sa v bare obrátila na Bradsella s požiadavkou na nápoj, ktorý ju „prebudí a potom ju poriadne nakopne“. Bradsell vzal vodku, čerstvo urobené espresso, likér s kávovou príchuťou a sirup z cukrovej trstiny a vytvoril tento skvelý koktail.

O Dickovi Bradsellovi a jeho ďalších drinkoch, sa dočítate v tomto článku.

V dnešnej dobe je Espresso Martini viac než len nápoj. Je to kultúrny fenomén, ktorý predstavuje dokonalú kombináciu energie a relaxácie. To ho robí populárnou voľbou pre širokú škálu príležitostí, od sofistikovaných večierkov po živé nočné výjazdy.

Záver

Espresso Martini je univerzálny kokteil, ktorý sa hodí na večierky, oslavy, ako štartér pred nočným záťahom alebo relaxačný drink po práci. 

Vyzbrojený tipmi a trikmi z tohto článku ste teraz pripravený vytvoriť dokonalý kokteil, ktorým ohúrite vašich hostí a poskytnete im nezabudnuteľný zážitok.

Nezabudnite, že kľúčom k úspechu je experimentovanie a hľadanie tej správnej rovnováhy chutí, ktorá vám najviac vyhovuje. Či už pripravujete tento kokteil pre špeciálnu príležitosť alebo len ako pôžitok na konci dlhého dňa, Espresso Martini je vždy skvelou voľbou.

Prihláste sa k odberu noviniek na email

  • Posielame 1-2 emaily mesačne o novinkách z nášho blogu.
  • Váš email s nikým nezdieľame.
  • Odhlásiť sa môžete kedykoľvek.

Odhlásiť sa z Newslettera