Príprava kávy french press

Príprava kávy french press v 4 krokoch

Pre niekoho bude možno príprava French press kávy novinkou. Veríme však, že mnohí z vás sa s touto metódou už stretli – buď ste ju sami skúsili alebo ste o nej aspoň počuli.

V každom prípade vám v nasledovnom návode prinášame presný postup ako si pripraviť skvelý French press, na čo si pri príprave dať pozor a niekoľko zaujímavých tipov a trikov. Poďme na to.

Tip: História vzniku French pressu je nad rámec tohto článku. V prípade záujmu sa o tejto téme dočítate napríklad v tomto zaujímavom článku: The History Of French Press. Na úvod nám postačí informácia, že French press sa pripravuje v karafe, resp. kanvici so špeciálnym piestom s filtrom.

Výhody a nevýhody French pressu

Čo budeme potrebovať?

Ešte nemáte french press kanvicu?

Pri výbere zvážte predovšetkým objem kanvice. Dôležitý je aj dizajn – kanvica sa môže stať štýlovou dekoráciou vašej kuchyne.

French press do 20 EUR

BerlingerHaus French Press (0.6 litra)
Tescoma French Press (0.6 litra)

French press nad 20 EUR

Bialetti French Press (1 liter)
Bialetti French Press (0.35 litra)

Chcete vedieť koľko kofeínu má French press v porovnaní s inými kávami? Pozrite si náš článok Koľko kofeínu má káva? Sprievodca vašou dennou dávkou kofeínu.

Príprava kávy French press krok za krokom

french press pomer
1

Zahrejeme french press kanvicu a pripravíme si kávu

Do kanvice nalejeme horúcu vodu a vložíme do nej piest. Zahrievame okolo 30-60 sekúnd. Následne vodu z kanvice celú vylejeme. Odporúčame zahriať aj šálky, do ktorých budeme kávu servírovať.

Odvážime si požadované množstvo kávy. Kávu pomelieme nahrubo, približne na hrúbku morskej soli.

Príprava kávy french press - mletie

Nasledovná tabuľka uvádza hmotnosť kávy a vody pri štandardnom pomere 1:15, zároveň aj pre alternatívy 1:10 a 1:20.

Počet šálokMnožstvo kávy (gramy)Množstvo vody (gramy)
115g150g
230g300g
345g450g
460g600g
575g750g
690g900g
7105g1050g
8120g1200g
1:10
Počet šálokMnožstvo kávy (gramy)Množstvo vody (gramy)
115g225g
230g450g
345g675g
460g905g
575g1130g
690g1355g
7105g1585g
8120g1810g
1:15
Počet šálokMnožstvo kávy (gramy)Množstvo vody (gramy)
115g300g
230g600g
345g900g
460g1200g
575g1500g
690g1800g
7105g2100g
8120g2400g
1:20
2

Nasypeme kávu do kanvice a zalejeme ju vodou

Pomletú kávu nasypeme do prázdnej zahriatej kanvice a jemným potrasením ju usadíme. Pomaly zalievame horúcou vodou o teplote 90°C – 95°C na dvakrát:

  1. Najprv len do úrovne pomletej kávy – všetku kávu zalejeme a počkáme približne 30 sekúnd.

  2. Dolejeme zvyšok vody v množstve podľa zvoleného pomeru (použijeme buď rysku na kanvici, vodu si vopred odvážime alebo kanvicu pred zaliatím položíme na kuchynskú váhu). Dávame pozor, aby sa káva pri zalievaní nedostala na sklo kanvice. Vtedy by sa mohla pri stlačení piestu dostať cez filter. Nemiešame, necháme extrakciu pôsobiť samovoľne. French press prikryjeme vrchnákom, s piestom v hornej polohe.

Výhodou tohto postupu je, že sa po prvom zaliatí uvoľní prebytočný oxid uhličitý, ktorý by vo výsledku mohol pokaziť výslednú chuť kávy.

Tip: Ako si pripravíme vodu o teplote práve 90°C – 95°C? Ak nemáme k dispozícii varnú kanvicu s termostatom alebo kuchynský teplomer, vodu jednoducho necháme zovrieť a potom odstáť na 1 minútu.

french press druhe zaliatie
3

Počkáme

Pre extrakciu všetkých zložiek a príchutí kávy je potrebné pri príprave French press počkať 4 minúty. Počas lúhovania kávu nemiešame.

4

Stlačíme piest a servírujeme

Po 4 minútach veľmi pomaly pritlačíme piest takmer na doraz. Piest nevyťahujeme, hneď servírujeme najlepšie do nahriatych šálok. Ak kávu nerozlejeme všetku, je treba zvyšnú kávu zliať napríklad do pripravenej termosky alebo termohrnčeka. Ak by sme ju nechali vo French press kanvici, extrakcia by pokračovala a káva by sa tým stala veľmi horkou a trpkou.

French press je pripravený.

Príprava kávy french servirovanie

Najčastejšie chyby pri príprave French press

Nasledujú 3 najčastejšie chyby, ktoré sa pri príprave kávy French press objavujú:

  1. Káva je pomletá príliš najemno – je potrebné zvoliť hrubšie mletie. Pri jemnom mletí sa stane, že sa káva dostane cez filter v pieste a pokazí celý nápoj.
  2. Káva sa lúhuje príliš dlho – ak extrakcia trvá dlhšie ako 4 minúty, káva sa stáva pomerne kyslou, čo nie každému bude vyhovovať.
  3. Zvyšná káva zostáva vo French press kanvici – keď kávu nenaservírujete celú, je potrebné zvyšok odliať do pripravenej kanvice alebo termosky. Tým sa zabráni nadmernej extrakcii a znehodnoteniu kávy.

Tipy, triky a alternatívy

Na príprave kávy je najlepšie to, že ak sa vám pri experimentovaní nejaká tá šálka nepodarí a nebude vám chutiť, veľmi jednoducho si pripravíte ďalšiu, inú a možno lepšiu. Nebojte sa preto vyskúšať nové postupy. Odmenou vám bude skvelá káva, ku ktorej sa budete radi vracať.

Ako inšpiráciu ponúkame nasledovné tipy a alternatívy pri príprave French press.

  • Experimentujte s pomerom káva:voda (napr. 1:20 alebo 1:10), hrúbkou mletia, teplotou vody resp. s dĺžkou lúhovania – vždy zmeňte len jednu vec a ochutnajte.
  • Zaznamenávajte si pomer, teplotu a časy – nabudúce si budete vedieť spraviť úplne rovnakú šálku kávy, resp. budete mať odrazový mostík pre odskúšanie novej receptúry.
  • Skúste pri príprave použiť filtrovanú vodu.
  • Vyskúšajte rôzne druhy kávy a rôzne stupne praženia. Pozrite si článok Ako úroveň praženia kávy ovplyvňuje jej chuť.
  • Skúste kávu pred stlačením piest niekoľkokrát premiešať, inokedy nemiešajte vôbec.
  • Pred stlačením piestu odoberte vrchnú vrstvu sedimentu a porovnajte s prípravou bez odobratia.
  • Skúste vôbec nepoužiť piest – nechajte kávu samú od seba padnúť samovoľne na dno a potom podávajte.
  • Použite bezkofeínovú kávu.
  • Prefiltrujte kávu cez papierový filter pred servírovaním.
  • Po úplnom stlačení piestu zostáva pod ním v kanvici vylúhovaná káva. Ak na začiatku pridáte o niečo málo vody viac, ako ste si stanovili, piest nemusíte stláčať až úplne dole. Tým, že ho zastavíte skôr a následne nepoužijete celé množstvo kávy, nápoj bude čistejší s menším množstvom sedimentu.
  • Ak by ste si dali radšej slabšiu kávu, takmer bezkofeínovú, spravíte to nasledovne: po nasypaní kávy do kanvice ju zalejte vodou len toľko, aby ste ju celú pokryli. Chvíľku počkajte a potom stlačte piest. Teraz vodu z kanvice vylejte a pokračujte novým zaliatím už podľa bežného postupu. Prvá vyliata extrakcia odstráni podstatné množstvo kofeínu.
  • Po dokončení prípravy nezabudnite kanvicu aj s piestom poriadne poumývať – zabránite tak ukladaniu zvyškov kávy, ktoré by znehodnotili ďalšiu prípravu.
  • Sediment nevylievajte do výlevky. Je takmer isté, že by sa potrubie časom upchalo. Sediment je najlepšie použiť do kompostu alebo vyhodiť do bio odpadu.
  • French pressom si viete dokonca napeniť mlieko pre vaše macchiato.

Záver

Príprava kávy French press je jednoduchá metóda prípravy kávy s plnou aromatickou chuťou, ktorá zároveň ponúka niekoľko možností, ako prípravu obmieňať a tým dosahovať zaujímavé výsledky. Príprava je nenáročná na vybavenie a preto je dostupná každému kávičkárovi. Je skvelou alternatívou bežných príprav ako sú espresso alebo zalievaná káva.

Prihláste sa k odberu noviniek na email

  • Posielame 1-2 emaily mesačne o novinkách z nášho blogu.
  • Váš email s nikým nezdieľame.
  • Odhlásiť sa môžete kedykoľvek.

Odhlásiť sa z Newslettera