Zrnková vs mletá káva

Zrnková vs mletá káva: Vaša dilema konečne vyriešená!

Ako milovník alebo milovníčka kávy nám určite dáte za pravdu, že skvelá šálka kávy je podmienkou sľubne sa začínajúceho pracovného dňa. Nasledovné porovnanie zrnková vs mletá káva vám dá odpoveď na otázku, aký veľký je v skutočnosti rozdiel medzi zrnkovou a mletou kávou.

Obe kávy ponúkajú pre kávu typickú chuť a vôňu. Výrazne sa však líšia z pohľadu intenzity, čerstvosti, chuti, arómy a kvality.

Na úvod si v krátkosti povieme, čo obsahuje káva, prečo vlastne kávu melieme a čo sa deje s pomletou kávou. Potom porovnáme výhody a nevýhody oboch foriem káv a dáme vám záverečné odporúčanie.

Čo obsahuje pražená káva?

Presné zloženie praženej kávy sa môže líšiť od odrody a stupňa praženia.

Vo všeobecnosti, pražená káva obsahuje: kofeín, rôzne kyseliny (napr. chlorogénová, citrónová, jablčná), alkaloidy (trigonelín), éterické oleje (triacylglycerol, sterol a tokoferol), cukry (glukóza, sacharóza a fruktóza), aromatické organické zlúčeniny (napr. furán, pyrazín) a ďalšie zložky.

Hlavný rozdiel medzi zrnkovou a mletou kávou je teda v tom, ako účinne sa všetky tieto dôležité časti v káve uchovávajú.

Prečo vlastne kávu melieme?

Pražené kávové zrnko obsahuje veľké množstvo rôznych chuťových a aromatických zložiek. Tie vo finále vytvárajú výslednú chuť a arómu vašej kávy.

Aby sme mohli všetky tieto kľúčové zložky pri príprave účinne vylúhovať, musíme najprv zväčšiť povrch kávy a tým dosiahnuť lepší kontakt s horúcou vodou. Toto dosiahneme práve mletím, ktoré exponenciálne zväčší jej povrch.

Pri kontakte pomletej kávy s vodou sa jednotlivé zložky rýchlejšie a efektívnejšie uvoľňujú do vody a rozpúšťajú sa v nej. Vzniká konečná podoba kávy s jej typickou chuťou a arómou. Tento proces sa nazýva extrakcia.

Problémom však je, že zväčšený povrch kávy je kriticky viac náchylnejší na znehodnocovanie kvality všetkých uvedených zložiek. Tu sa dostávame k hlavnému problému mletej kávy.

Ak sa chcete o extrakcii kávy z vedeckého pohľadu dočítať viac, pozrite si článok The Science Of Brewing Coffee.

Zrnková vs mletá káva - mletie kávy

Zrnková vs mletá káva - duel v najdôležitejšej disciplíne

Čerstvosť, aróma a kvalita sú najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvňujú výslednú chuť a vôňu kávy. Ich uchovávanie v káve je teda kľúčové. Obe kávy, zrnková aj mletá,  však toto uchovávanie zvládajú v diametrálne odlišnej miere.

Pozrieme sa, ako obe kávy reagujú na okolité vplyvy a aké chemické a fyzikálne reakcie v káve prebiehajú.

Mletá káva reaguje s okolitými látkami a vlhkosťou vo vzduchu

Mletá káva veľmi jednoducho dochádza do kontaktu s materiálmi, kyslíkom a vlhkosťou zo vzduchu. Tieto okolité látky mletú kávu kontaminujú a menia ju. Ide napríklad o prach alebo pachy z okolia. Povrch mletej kávy je oveľa väčší ako povrch celých kávových zŕn, čo uľahčuje priľnutie cudzích častíc k časticiam kávy.

Okrem nečistôt vo vzduchu, aj iné materiály môžu mletú kávu kontaminovať a znehodnotiť. Napríklad, cudzie materiály zo skladovacej nádoby, ktorú ste predtým použili na uloženie čaju alebo korenia.

Navyše, voda rozpúšťa esenciálne oleje. Rozpustnosť olejov vo vode považujeme za zásadnú vlastnosť pri príprave kávy. Pri uchovávaní v mletej podobe sa tieto oleje zrieďujú s vlhkosťou zo vzduchu. Zvýšená vlhkosť môže dokonca viesť ku rastu plesní a baktérií.

Celistvosť a najmenší možný povrch kávového zrnka tieto problémy odstraňujú v takej miere, ako je to len možné.

Skóre zrnková vs mletá káva je 1:0.

Mletá káva reaguje s kyslíkom (oxiduje)

Oxidácia má významný vplyv na kvalitu mletej kávy. Esenciálne oleje a jedinečné príchute v káve sa pôsobením vzduchu rozpadajú. V priebehu času káva bude meniť chuť, vôňu a svoju komplexnosť. Čím dlhší čas, tým nepriaznivejšia zmena.

Existujú štúdie, ktoré tvrdia, že približne po 15-20 minútach stráca mletá káva viac ako 50% svojej chute a arómy. A to je obrovský úbytok kvality. Teraz si vieme oveľa jednoduchšie predstaviť, ako mletá káva vyzerá len po hodine alebo po dvoch dňoch a viac.

Skóre zrnková vs mletá káva je už 2:0.

Mletá káva nadmerne uvoľňuje oxid uhličitý (CO2)

Bezprostredne po upražení sa z kávy začína uvoľňovať oxid uhličitý (CO2). Uvoľňovanie (degasovanie) je na začiatku veľmi rýchle, následne sa spomaľuje.

Vyvážený obsah CO2 je dôležitým faktorom pre efektívnu extrakciu chuťových zložiek z kávového zrnka pri príprave kávy. CO2 v káve zohráva dôležitú úlohu: napomáha extrakcii esenciálnych olejov, kyselín a cukrov.

Problém nastane po pomletí kávy. Zväčšený povrch a zmena štruktúry znovu naštartujú uvoľňovanie CO2. Pri extrakcii potom chýba, káva je nedostatočne vyextrahovaná, je nevýrazná, chuť je planá alebo chýba kvalitná pena.

Tip: vyťažte maximum chutí a vôní a skladujte svoju kávu správnym spôsobom. Pre tipy o skladovaní kávy si pozrite článok Ako skladovať zrnkovú kávu – tipy a rady pre domáce skladovanie.

Finálne skóre zrnková vs mletá káva je 3:0.

Zrnková vs mletá káva: výhody a nevýhody

Výhody zrnkovej kávy

Nevýhody zrnkovej kávy

Zrnková vs mletá káva - porovnanie

Výhody mletej kávy

Nevýhody mletej kávy

Kedy považujeme mletú kávu za lepšiu možnosť?

Z porovnania zrnková vs mletá káva môžu vyplynúť určité situácie, kedy by sme mletú káva prípadne mohli považovať za vhodnejšiu voľbu:

Zrnková vs mletá káva - záverečné odporúčania

Čerstvosť, aróma a kvalita sú alfou a omegou pri príprave kávy. Sme presvedčení, že výhody zrnkovej kávy z pohľadu týchto kritérií významne prevyšujú výhody mletej kávy. Čerstvé mletie tesne pred prípravou je jedným z najdôležitejších predpokladov dosiahnutia skvelého kávového zážitku.

Naše odporúčania sú jednoznačné:

  • Ak si naozaj želáte povýšiť svoj bežný kávový rituál na vyššiu úroveň a ochutnať doteraz neobjavené kávové zážitky, zadovážte si solídny mlynček a kávu si vždy nameľte tesne pred prípravou.
  • V prípade, že ste zvyknutý na svoju prípravu mletej kávy a ste s ňou spokojný, držte sa jej. Dôležité je mať z pitia kávy zážitok. Využite však príležitosť a keď napríklad prídete k niekomu na návštevu, ochutnajte kávu z čerstvo pomletého zrna. Vaše kávové možnosti potom uvidíte v nových obzoroch.

Prihláste sa k odberu noviniek na email

  • Posielame 1-2 emaily mesačne o novinkách z nášho blogu.
  • Váš email s nikým nezdieľame.
  • Odhlásiť sa môžete kedykoľvek.

Odhlásiť sa z Newslettera