Espresso tonic

Espresso tonic: Osviežujúci nápoj nielen pre letné mesiace

Letné mesiace prinášajú so sebou slnko, teplo a túžbu po osviežení. Ak ste milovníkom kávy a hľadáte niečo nové a osviežujúce, vyskúšajte práve espresso tonic (káva s tonikom).

Espresso tonic je osviežujúci nápoj, ktorý spája silu a skvelú chuť kávy s jemnou horkosťou a bublinkami toniku. Tento nápoj je obľúbenou voľbou práve v letných mesiacoch a je skvelou alternatívou k bežným kávovým horúcim nápojom.

V tomto článku vám predstavíme tento osviežujúci nápoj a poskytneme vám všetky potrebné informácie a tipy na prípravu tohto lahodného a osviežujúceho nápoja.

Máte chuť na niečo pikantnejšie? Pozrite si náš článok Espresso Martini: Tajomstvo perfektného kokteilu odhalené.

Espresso tonic – jednoducho a rýchlo u vás doma

Príprava kávy s tonikom je veľmi jednoduchá.

Nájdete viacero receptov, ktoré odporúčajú rôzne pomery káva-tonik. Ochutnajte najprv jeden z nich – napríklad tento náš. Potom zistíte, či ste sa trafili do svojich chutí alebo budete skúšať tento pomer zmeniť.

Ingrediencie

Postup

Vzhľadom na jednoduchosť postupu bude dôležitejšia príprava pred samotným postupom. O tej si povieme v ďalších častiach tohto článku.
Teraz sľúbený postup:

1

Pripravte si potrebné ingrediencie

2

Pripravte si pohár s dostatočným objemom. Podľa toho, koľko toniku a kávy budete zmiešavať, pripravte si pohár aspoň o 150 ml väčší. V našom prípade potrebujete zhruba 300-350 ml pohár

3

Do pohára vložte kocky ľadu a dolejte tonik. Ľadu použite toľko, aby po naliatí všetkých ingrediencií výrazne nepresahoval nad hladinu nápoja

4

Pripravte si jedno espresso (zhruba 30 ml)

5

Pomaly zalejte tonik kávou. Pri troche cviku vám vznikne pekná oddelená štruktúra nápoja. Štruktúra bude výraznejšia pri nápojoch s väčším objemom

6

Kávu s toniku teraz môžete dochutiť šťavou z vybraného ovocia a dozdobiť

7

Espresso tonic je skvelý, nielen letné, osvieženie. Vychutnajte si ho v kľude a pohode. Vypite ho však skôr, ako sa ľad roztopí

Espresso tonic - príprava

Najčastejšie chyby pri príprave nápoja Espresso tonic

Ako ste zistili, espresso tonic je veľmi jednoduchý na prípravu. Venujte však pozornosť niektorým detailom, ktoré vám zaručia najlepšiu chuť a osvieženie.

Tu sú niektoré najčastejšie chyby, ktorým sa skúste vyhnúť:

Vybrali ste si príliš malý alebo príliš veľký pohár

Myslite na to, že do pohára pridávate kávu a tonik v určitom množstve, ďalej ľad, šťavu a kúsky ovocia. Zvoľte veľkosť pohára tak, aby sa vám všetky ingrediencie pohodlne zmestili do pohára aj s rezervou.

Espresso tonic si vyžaduje dostatočné množstvo ľadu

S ľadom nešetrite a naplňte pohár do dvoch tretín objemu pohára. Ak máte možnosť, použite skôr väčšie kocky, ako menšie. Ľadu však použite toľko, aby po naliatí všetkých ingrediencií výrazne nepresahoval nad hladinu nápoja. Preto je lepšie, ak použijete užšie poháre.

Použili ste nekvalitný tonik alebo tonik bez bubliniek

Tak ako pri každom recepte, aj pri káve s tonikom kvalita jednotlivých ingrediencií určuje kvalitu výsledku. Vyberajte radšej z kvalitných tonikov. Najlacnejšie toniky sú často príliš výrazné, presladené alebo presýtené. Drahšie kvalitnejšie značky sú jemnejšie a ponúkajú komplexnejšie chute. Zaujímavosti o zložení toniku a jeho nutričných hodnotách si môžete prečítať v článku Tonic Water Nutrition Facts.

Problémom je, aj keď máte tonik dlhšie otvorený a už stratil na svojej nasýtenosti. Espresso tonic je perlivý nápoj a teda starý zvetraný tonik nepoužívajte.

Káva bola nízkej kvality

To isté platí o káve. Neuspokojte sa s lacnými kávami z obchodných reťazcov. Doprajte si ozajstnú kvalitu výberových káv pražených v remeselných pražiarňach. A to sa samozrejme netýka len kávy s tonikom, ale v podstate všetkých kávových nápojov.

Espresso tonic sa podáva ľadovo vychladená

Myslite o krok dopredu a doprajte toniku pred prípravou čas a dobre ho vychlaďte v chladničke. Ak je času menej, lepšia bude mraznička.

Tonik ste do pohára naliali príliš rýchlo

Nejde o veľký problém, ale stáva sa, že ak tonik – najmä slabo vychladený, nalejete do pohára príliš rýchlo, zapení a dlhšie musíte čakať, až padne pena.

Kávu ste do pohára naliali príliš rýchlo

Znovu ide skôr o problém s dekoráciou nápoja. Ak kávu nalejete príliš rýchlo, neudrží sa v hornej časti pohára. Je možné, že podávaním už zamiešaného drinku stratíte u priateľov pár bodov za prezentáciu.

Espresso tonic – tipy a triky na prípravu

Pozrite si niekoľko ďalších tipov a trikov ako si pripraviť skvelý espresso tonic:

  • Pred prípravou kávy s tonikom si pohár aj samotný tonik dobre vychlaďte. Nápoj vydrží studený dlhšie a nič sa nevyrovná jeho podávaniu v orosenom pohári. Voľte užšie poháre.
  • Než kávu prelejete do pohára s tonikom a ľadom, nechajte kávu trochu ochladnúť. Po naliatí nezohreje nápoj tak rýchlo, ako horúca káva. Zároveň trochu padne pena na káve, takže sa vám bude lepšie nalievať.
  • Používajte väčšie kocky ľadu. Tie lepšie zadržia kávu vo vrchnej časti pohára a pri servírovaní dosiahnete väčší wow efekt.
  • Espresso tonic je o prepájaní chutí toniku a espressa. Preto po servírovaní nápoja s oddelenou kávou a tonikom drink pred pitím zľahka premiešajte.
  • Používajte čerstvo pomletú kávu. Pri príprave akýchkoľvek kávových nápojov dosiahnete lepšie výsledky výhradne s kávou, ktorú si pomeliete bezprostredne pred samotnou prípravou. Ako správne skladovať kávu, aby si čo najdlhšie zachovala svoju čerstvosť nájdete v našom článku Ako skladovať zrnkovú kávu – tipy a rady pre domáce skladovanie.
  • Kávu nalievajte na tonik pomaly a jemne. Ideálne sú džbánky alebo kanvičky s úzkou výlevkou. Takýmto spôsobom dosiahnete elegantnú prezentáciu vášho drinku.
    Káva zostane vo vrchnej časti pohára nad ľadom, plynulo prechádza do toniku, všetko zdobí jemný kúsok ovocia, podávané v orosenom pohári. Ideálne!
  • Drink vypite pred roztopením ľadu. Espresso tonic chutí najlepšie ľadovo vychladený. Zároveň roztápajúci ľad narieďuje vodou váš pomer káva-tonik, čím mení jeho chuť.
  • Starší, už vyprchaný tonik skúste „oživiť“ sodastreamom.
Espresso tonic - hotový

Espresso tonic – alternatívy v príprave a ingredienciách

Zistili ste, že tradičná príprava kávy s tonikom je naozaj jednoduchá a priamočiara. Ak si chcete bežný postup trochu ozvláštniť a skúsiť niečo nové, preskúmajte niektoré z nasledovných alternatív:

  • Ak nemáte možnosť pripraviť si espresso, určite neváhajte a použite iný spôsob prípravy kávy ako sú moka, aeropress, french press alebo cold brew. Návody ako si pripraviť kávu rôznymi spôsobmi nájdete v našich ďalších článkoch.
  • Namiesto bežného tonika použite tonik ochutený. Tonik si môžete kúpiť s príchuťou grapefruitu, zázvoru, citrónu, granátového jablka, manga a podobne.
  • Espresso tonic bude chutiť inak pri použití rôznych druhov káv, resp. pri rôznych stupňoch praženia. Prečítajte si náš článok Ako úroveň praženia kávy ovplyvňuje jej chuť.
  • Skúste prípravu s rôznymi pomermi kávy a toniku, aby ste našli ten, ktorý najviac vyhovuje vašim chuťovým preferenciám. Niekto môže uprednostňovať väčší podiel toniku pre osviežujúcejšiu chuť, iný zase menší podiel pre výraznejšiu kávovú chuť.
  • Espresso tonic bude chutiť skvelo aj s kvalitnou bezkofeínovou kávou.
  • Okrem odporúčaného pomaranča a grapefruitu dochuťte a dozdobte svoj drink iným ovocím, napríklad citrónom, limetkou, ananásom a podobne. Chuťovo rozmanité nápoje dostanete. pridaním napríklad čerstvej bazalky, mäty, rebarbory, vetvičky tymianu alebo citrónovej trávy
  • Pre prípravu espressa a ľadu použite filtrovanú vodu.

Tieto tipy a triky vám umožnia prispôsobiť si espresso tonic podľa vašich preferencií a vytvoriť si osviežujúci a chutný nápoj nielen na letné dni. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové chuťové kombinácie!

Záver

Doprajte si sebe a svojim známym toto nielen letné osvieženie.

Espresso tonic vám ponúka skvelú a netradičnú kombináciu typickej chuti kávy s jemným bublinkovým dozvukom toniku. Ingrediencie sú dostupné, príprava jednoduchá, výsledok skvelý. Nie je na čo čakať…

Prihláste sa k odberu noviniek na email

  • Posielame 1-2 emaily mesačne o novinkách z nášho blogu.
  • Váš email s nikým nezdieľame.
  • Odhlásiť sa môžete kedykoľvek.

Odhlásiť sa z Newslettera